Luja

Luja

Újratervezés (7.rész)

2024. február 14. - V. Meredek

Hogy ne legyen olyan sötét a nemzetközi megítélésünk, kiglancolták Veszprémet mintavárosnak, amit már lehet mutogatni a külföldi nagyköveteknek, és ahol eljátszhatja az elégedettre idomított statiszta lakosság, hogy itthon aztán minden rendben van, zéró zokszó, s minden más csak aljasul felhabosított rágalom. Pedig az igazság az volt, hogy ha a királyi alvállalkozók eutanázia-fülkéket állítottak volna fel az állami hivatalokban és játszótereken, japán mintára, már rég eldugultak volna a többszörös túljelentkezéstől. (A japánoknál is a túlzott népszerűsége okozta a projekt bukását. Személyigazolvánnyal, vonalkódos végrendelettel vagy szülői beleegyezéssel + állami jóváhagyással lehetett aktiválni a gépet és megkezdeni a folyamatot. Olyanoknak ajánlották, akik már visszavonhatatlanul kiábrándultak az életből, nem látnak több perspektívát benne, sem az értelmét bármilyen folytatásnak. Megnyomták a lila gombot, és jött az illatos halálgáz. A testeket naponta ürítették a halottas-tartálykocsik. Mindennek itthon, a jelenlegi politikai környezetben, már nagyon rossz üzenete lenne.)

Azok, akiknek nem tetszett az új rendszer, megelégedtek azzal, hogy időnként a hidrometró elé ugráltak - és nyakunkon az az idő, amikor a szerelvény már meg sem áll ilyesmi miatt, megszokottá válik, majd a végállomáson lecsutakolja róla a szomorú maszatot az erre tartott technikai személyzet. Apropó, mivel a klímaváltozás elleni küzdelem a király szívügye, sínre tette az új típusú metrót, melynek higanycirkulációs folyékony mágneses hajtóműve hasonló elven működött, mint a korábbi szerelvények ionizált, statikus elektromágnesei, csak kevesebb réztekerccsel üzemeltek, így gazdaságosabbak voltak és a peronszélességet sem kellett átállítani. 

 *

most jól esne egy pofon, amitől felébredek. 
Ez az egész rosszabb is lehetne, bár nem tudom, hogyan.
Szeretnék eső lenni, langyos zivatar

Ahogy hallgattam a kóbor kutyák éjszakai beszélgetéseit, mintha új jelentéstartalmat fedeztem volna fel az ugatásukban, mintha közös nyelvet fejlesztettek volna maguknak. Állítólag titkos királyi kísérlet eredményei ezek a fajkorcsok, hadászati célokra szánták volna, de valahogy megszöktek, vagy talán kirakták őket a laborból költségcsökkentés miatt, nem tudom. Az biztos, hogy rafináltabbak lettek, már nem olyan könnyű levadászni őket. Képesek elterelő hadműveletbe kezdeni és csoportosan megvezetni a vadászokat. Bár ettől még ugyanolyan finomak, és ha kisütök melléjük pár patkányt is, már készíthetik nekem azt a Mislejm csillagot! Az illegálisan szórt Magyar Hírmondóban rendszeresen közölnek kutyából készíthető ételrecepteket. Bár kutyából nem lesz szalonna, én is ebhátszínben vagyok profi, és a kurkumával meg a római köménnyel sem takarékoskodom! Groovy, mi?

- 0 -

az egykori Corvin Áruház helyére felhúzott Corvin Áruház hatalmas, ellenállói kezektől kilazított C-betűje rázuhant egy odalent izzó nőre. Ám a szavak és betűk ennyivel nem érték be, tovább szedték áldozataikat: a Békét!-feliratú hatkezes transzparens ráborult egy magát dajkáló gendersemleges tinédzserre és azonnal kivégezte. 

A várost elrontották. A Kálvin téri, egykor vidám ledes Hangulatfal ma eltűnt hozzátartozókat kereső hirdetésektől tarkállik, harsog. Ha ráérek, megállok előtte. A Hága téri elszabadult fényreklámok megőrültek, egyre azt harsogták, hogy „Mindig is...Mindig is...Mindig is...”

 ...Délben megnéztem, ahogy a napi 24 órában szavalva cirkáló, kulturmissziót teljesítő KulturHajó sisteregve süllyed a Duna közepén, haláltusájában József Attila idézeteket bugyborékolva. Egy kóbor kutya sétált el mellettem elmacskásodott végtagokkal. Nem szóltunk egymáshoz. Már nem zavarta a hangzavar, hozzászokott.

...Fakuló arcok. Szétdobált emberi sorsok az utcán, majd az enyészet összeszedi őket, bár nehezen lehet a fertőt fertőtleníteni. Bezúzott kirakatok, előttük a járdán borzasztóan sok a mindenféle mindenfelé. Amit a fosztogatók meghagytak, azt a rendőrök vitték el.

 ...Fénytelen tekintetű, nehézkes mozgású, szürke tömeg, hülyén megvilágítva. A gazdátlan sorsok e káoszban sokkal könnyebben folynak össze valami érdektelen egyneműségbe. Már az új reményeink is elporladtak. 

 A repesve mozgósított rohamosztagosok a Városligetbe szorították a tömeget. A levegőben állandóan ott lebegő lőportól folyton dehidratált az arcbőröm, de csak disznózsírral kenhettem addig, amíg egy halott nőci retiküljében nem találtam argánolajos HeliaDét. Kicsit aaaannyira örültem. Tartsd szárazon a puskaport...de az arcbőrömet nem muszáj


...Jelölet-találat érte a régi óvodámat. A Jelölet-találat a környezetbarát háború előfutára amúgy. Az a lényege, hogy a kilőtt rakéta becsapódás helyett lelassít, majd megáll, a megsemmisítendő épületet nem rombolja le, csupán megjelöli, sok-sok apró lézerlábat lövell rá, ami annyit jelent, hogy az objektum elméletileg elpusztult. Éjszaka vörösen izzik az egész, nagyon szép. Ilyenkor minden érintett tudomásul veszi, hogy az az épület már nincs, a találat után pedig három órája van evakuálódni onnan. Persze bevetnek azért igazi bombákat is, a jelölőssel párhuzamosan, egyrészt, mert van egy csomó, lejárat közeli lőszerük, másrészt, kell pár halálos áldozat, elrettentésnek


...innen lenne szép győzni...Pokolgép illatot visz a szellő...Ha nagyon messzire csavargok az otthonomnak kijelölt lakókonténertől, és már nem biztonságos a hazaút, és ha már nem tudok behúzódni a zsúfolásig megtelt menedéktáborba sem, az utcán kell éjszakáznom.


...Belebotlottam egy öregemberbe, szó szerint, mert a földön hevert, én meg átestem rajta. Éppen tízóraizott, este tízkor. Mellettünk egy kertésznadrágos KözZöld-es droid vágta a sövényt, szalmakalapot viselt, neki mindegy volt, mi zajlik körülötte, háború vagy béke, nem érinti semmilyen forradalom, csak teszi a dolgát, amire programozták.

...A Proktogonnál egy szakadt, nemtelen ember ül a járdán, hátát a bedeszkázott bank ajtajának veti. Görnyedt zakót visel, vagy az viseli őt. Az előtte álló kartonpapírja éhes. Rámosolyogtam, tök ingyen. Más nem volt nálam.

  Az úttesten fekvőrendőr. Pislog. Vérzik. 

Egy fiatal, kék hajú csajszi csoszog el mellettem. Szemeit forgatja. A kezében.
 "Látszódom? Itt vagyok?" - kérdezi. "Látlak. Itt vagy" - válaszolom.
Csak a jövőt nem látom...beszélik, hogy királyi megtorlás várható, egy komolyabb, az ellenállók pedig már készülnek a második csapásra, a marketingesek egyhangú döntése alapján II. Újratervezés néven fog majd futni a projekt. Kíváncsian várom, és 

A bejegyzés trackback címe:

https://luja.blog.hu/api/trackback/id/tr6118317069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása